Mozart’ın en tanınmış eserlerinden biri, piyano için yazdığı Sonata 11’dir. Bu eser yaklaşık 1783 yılı civarında ortaya çıkmıştır. Eserin ‘Türk Marşı’ olarak da bilinen son bölümüne Mozart tarafından ‘Alla Turca’ başlığı verilmiştir.
Alla Turca “ürünü” Mozart tarafından tasarlandığından beri geçen 235 yılda binlerce sanatçı tarafından icra edilmiştir. Sanatçılar tasarım belgelerinde, yani eserin notalarında, yazılı olanlara uymayı genellikle bir zorunluluk olarak gördüler.
Girişimci iseniz, ister sanatta ister başka bir alanda olsun, dikkatinizi vermeniz gereken noktalardan biri, eski ürünlerden ve tasarımlardan yeni bir üretim/uygulama anlayışı ile nasıl faydalanabileceğinizdir. Bugün buna “yenileşim” deniyor.
Örneğin, hala eski günlerde olduğu gibi taksi kullanıyoruz. İlk benzin motorlu taksiler 1899’da Paris’te faaliyete başladı. 100 yıldan uzun süredir taksileri aynı şekilde kullandık: Ya sokağa çıkıp boş birini yakalamaya çalıştık ya da duraklarını aradık. UBER ve benzerleri 7 yıldır pazarda ve taksileri çağırma şeklimizi değiştirdiler. Tüketicinin güncel beklentilerine uygun çözümler geliştirdiler. Bugün UBER’in 70 milyar dolar civarında bir değeri olduğu söyleniyor.
Alla Turca’ya gelice… Aynı zamanda bir müzik sihirbazı olan Arcadi Volodos adlı Rus girişimci (1972’da doğdu) Mozart tarafından yazılan 235 yıllık “tasarımı” aldı ve onu “yeniledi”. Ne de olsa 21. yüzyılda yaşamaktayız. Volodos’un yaptığını aşağıda verilen bağlantıyı kullanarak dinleyebilirsiniz. Keyfini çıkarın.
Yazının müziği: Mozart – Alla Turca ( Arcadi Volodos tarafından düzenlenmiş ve Yuja Wang tarafından icra edilmiştir.)